Dirigenten

 

Rein de Vries

Rein is een belangrijke constante factor in de geschiedenis van Bragi: al in 1980 werd hij, nadat hij al twee jaar lid was geweest, benoemd tot dirigent van het a-capellakoor. Sindsdien is hij er niet meer weg te denken; hij is inmiddels de langst dienende dirigent die Bragi ooit gehad heeft.

Naast het a-capellakoor leidde hij tussen maart 1998 en maart 2008 ook het grootkoor van Bragi - en dirigeerde de gezamenlijke stukken van grootkoor en orkest. Bij zijn 25-jarig jubileum als dirigent van Bragi, in december 2005, werd Rein benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Rein studeerde orkestdirectie en koordirectie aan het conservatorium te Groningen. Verder volgde hij interpretatiecursussen voor oude muziek in o.a. Aarhus en Bremen. In januari 1984 volgde hij Johan van der Meer op als dirigent van de Groningse Bachvereniging.

Met een project onder zijn leiding werd in 1985 Bachs Johannespassion voor het eerst in een authentieke bezetting uitgevoerd in Sofia, Bulgarije.

Ook het Gronings Blazerscollectief, het Gronings Kamerkoor en kamerorkest Divertimento stonden enige tijd onder zijn leiding. Behalve als dirigent is Rein ook actief als zanger, onder andere in de Bremer ensembles voor oude muziek "Concord of Arts" en "Weser-Renaissance".

Neem ook eens een kijkje bij Rein thuis op zijn eigen homepage!

Jeroen Helder

Jeroen Helder volgde aan de conservatoria Utrecht en Zwolle de opleidingen piano, koordirectie en klassiek solozang. Hij vulde zijn opleiding aan met masterclasses en cursussen op het gebied van orkestdirectie, uitvoeringspraktijk en arrangeertechniek o.a. bij Ernst van Tiel, Ward Swingle, en Oscar Escalada. Hij is sinds april 2008 als dirigent verbonden aan het grootkoor van Bragi uit Groningen.

Als zanger is Jeroen verbonden aan de beroepsensembles Capella Frisiae en It Nije Ensemble. Daarnaast treedt hij regelmatig op als solist bij uitvoeringen door koren en ensembles, zoals bijvoorbeeld de Theresienmesse, The Crucifixion, The Messiah en diverse Bach-cantates. Hij trad op met het Zenith ensemble en zong bij de twee jongste edities van het Zenith Festival in Den Haag. In het kader daarvan verzorgde hij ook een live-optreden voor “De Spiegelzaal” op Radio 4. Verder werkte hij mee aan de uitvoering van vele hedendaagse werken in samenwerking met de componisten, zoals de Canto’s van Daan Manneke. Eerder was Jeroen ondermeer dirigent van Cantatrix uit Veenwoude, Leo Ludens uit Leeuwarden en het Constantijn Huygens Kamerkoor. Hij is incidenteel gastdirigent bij het Leeuwarder Kamerkoor.