Geledingen

Grootkoor

Omdat Bragi ooit begon als Heerenzanggezelschap onder de vleugels van Vindicat atque Polit, is het grootkoor de oudste geleding van onze vereniging. Vandaag de dag heeft het grootkoor zo'n 40 leden. Het grootkoor kent geen audities: iedereen die zingen leuk vindt en enig muzikaal gevoel heeft mag lid worden - eventueel na een stemtest om te bepalen wat voor stemsoort je hebt.

Twee keer per jaar voert het koor één of meerdere werken uit samen met het orkest van Bragi. Het kan dan gaan om een stuk uit de barok, maar net zo goed om een stuk uit de 20e eeuw - van het Gloria van Vivaldi tot dat van Poulenc. Het koor werkt tot ongeveer een maand voor de concerten "alleen" aan de stukken; vanaf die tijd wordt regelmatig samen met het orkest gerepeteerd. Een enkele keer wordt in plaats hiervan een stuk uitgevoerd met orgelbegeleiding.

Per seizoen (een academisch jaar heeft twee seizoenen) worden bovendien twee repetitieweekenden gehouden: een speciaal voor het grootkoor, en een voor koor en orkest samen. Deze weekenden leveren, naast flinke muzikale vooruitgang, een hoop gezelligheid en slaaptekorten op.

Verder bouwt het grootkoor sinds 2003 samen met het orkest voorzichtig aan een traditie van buitenlandse reizen: in december 2003 werd Budapest bezocht op uitnodiging van het orkest van de Technische Universiteit, en in mei 2005 namen beide geledingen deel aan een internationaal festival in Belfort (Frankrijk). In 2007 zijn we op reis geweest in Toscane waar we voor een verglijkbaar festival concerten gaven op verschillende prachtige locaties. De zomer van 2009 hebben we doorgebracht bij Madrid en op verschillende festivals gespeeld. In 2011 gingen we naar Polen, alwaar we in Krakau en Warschau concerten hebben gegeven. Onze laatste reis was in 2013 naar Kroatië, waar we concerten in Zagreb, Karlovac en Pula hebben gegegeven. Voor de zomer van 2015 staan Zürich en Bologna op het programma

Vanaf april 2008 staat het grootkoor onder leiding van de Leeuwarder dirigent Jeroen Helder, die ook op de concerten de gezamenlijke stukken van grootkoor en orkest dirigeert. Naast het grootkoor van Bragi is hij ook als dirigent verbonden aan een aantal koren in en rondom Leeuwarden. Naast het dirigentschap heeft Jeroen een privé-praktijk als zang- en pianodocent.

Het grootkoor repeteert elke maandagavond van 19:45 uur tot 22:15 uur in de Oosterkerk (E. Thomassen á Thuessinklaan 1), waar ook het orkest op die avond repeteert. De contributie bedraagt €60,64 per halfjaar; hier zijn de twee repetitieweekenden bij inbegrepen. Neem een kijkje op de concertagenda voor een overzicht van de stukken die op het programma staan voor de komende concerten.
Ben je geïntereseerd en wil je lid worden of gewoon eens mee komen doen? Neem dan contact op met grootkoorcommissaris Joy Heesakker, via [email protected], of 06-15669857. Je kunt ook gebruik maken van het aanmeldingsformulier.

Orkest

Het studentenorkest van Bragi bestaat al meer dan 100 jaar. In die periode heeft het in grootte gevarieerd van een strijkersensemble tot een volledig symfonieorkest en vele dirigenten gekend; op dit moment bestaat het orkest uit ongeveer 35 leden en staat het onder leiding van oud-Bragi-lid Pieter van der Wulp.

Elk seizoen (een academisch jaar kent twee seizoenen) wordt er zowel een symfonisch orkestwerk als een stuk met koor ingestudeerd, waarbij het grootkoor de koorpartijen voor zijn rekening neemt. Verder vindt er vaak ook nog een maartconcert plaats, waarbij het orkest de kans heeft om eens iets anders te spelen, zoals bijvoorbeeld een soloconcert. Het repertoire varieert van beroemde symfonieën, zoals de negende van Dvořák (juni 2013), tot modernere werken als Romeo en Julia van Prokofjev (juni 2002).

Hoewel grootkoor en orkest op dezelfde avond repeteren, werken de beide geledingen tot ongeveer een maand voor de concerten apart aan het repertoire. Vanaf die tijd wordt regelmatig samen gerepeteerd.

Bovendien worden per seizoen twee repetitieweekenden gehouden: een voor het orkest alleen, een voor grootkoor en orkest samen. Deze weekenden leveren, naast flinke muzikale vooruitgang, een hoop gezelligheid en slaaptekorten op. Sinds 1999 gaat het orkest al op tournee; zo bezochten zij in december 2003, samen met het grootkoor, Budapest en in 2005 nam het deel aan een internationaal festival in Belfort (Frankrijk). In het jaar 2007 bracht het orkest een bezoek aan Toscane en in de zomer van 2009 bezochten we Madrid waar we op enkele festivals concerten hebben gegeven. In 2011 gingen we naar Polen alwaar we in Krakau en Warschau concerten hebben gegeven. Onze laatste reis was in de zomer van 2013, toen we naar Kroatië gingen waar we concerten hebben gegeven in Zagreb, Karlovac en Pula. Zo is het een leuke traditie geworden om eens in de twee jaar naar het buitenland te gaan.

Het orkest repeteert elke maandagavond van 19:30 uur tot 22:15 uur in de Oosterkerk (Thomassen á Thuessinklaan 1), waar ook het grootkoor op diezelfde avond repeteert. De contributie bedraagt €60,64 per halfjaar; hier zijn de twee repetitieweekenden bij inbegrepen.

Neem een kijkje op de concertagenda voor een overzicht van de stukken die op het programma staan voor de komende concerten. Voor meer informatie over het orkest of over de rest van de vereniging, of om je op te geven voor audities, kun je contact opnemen met onze orkestcommissie, via [email protected], of 06-20881980. Je kunt ook gebruik maken van het aanmeldingsformulier. Auditiefragmenten zijn hier te vinden.

A-capellakoor

Het a-capellakoor Het a-capellakoor is in 1968 opgericht als onderdeel van muziekvereniging Bragi. Het heeft op dit moment 26 leden en staat al sinds 1980 onder leiding van Rein de Vries. Elk half jaar brengt het een nieuw, zo gevarieerd mogelijk programma, met a-capellamuziek uit alle stijlperioden.

Jaarlijks worden er drie concertseries gegeven, in en om de stad Groningen. In december gebeurt dat samen met de rest van de vereniging; op die concerten wordt een voorproefje gegeven van de eigen concerten die het a-capellakoor in februari geeft. In juni gaan we er opnieuw zelf op uit, ditmaal zonder voorproefje. Naast deze concerten onderneemt het a-capellakoor ook reizen naar het buitenland: de laatste jaren voerde de reis bijvoorbeeld naar België, Polen, Denemarken en driemaal naar Duitsland.

Verder heeft het a-capellakoor driemaal meegedaan aan de "Pythische Spelen", een cultureel concours voor alle studenten van Nederland, waar het eenmaal tweede werd in de categorie koor, en twee maal de eerste prijs won. Rein heeft op zijn eigen homepage een foto van deze prijzen. In juni 2004 won het a-capellakoor de tweede prijs en de publieksprijs tijdens het concours van het Schütz-festival in Hoorn.

Het a-capellakoor repeteert elke woensdagavond van 19:30 uur tot 22:00 uur in het Centrum voor Oude Muziek (Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 49). De contributie bedraagt €44,00 per halfjaar; hier is het repetitieweekend niet bij inbegrepen.

Ieder jaar in september en eind januari worden er audities gehouden. Om hieraan mee te doen, moet je redelijk noten kunnen lezen, maar vooral ook plezier hebben in zingen. Maar je mag eerst ook komen kijken op een repetitie. Wil je graag auditie doen, wil je een keer een repetitie bijwonen of wil je eerst meer informatie, neem dan contact op met a-capellakoorcommissaris Jorgvien Antonio Martina, via [email protected], of 06-13020306. Je kunt ook gebruik maken van het aanmeldingsformulier. En natuurlijk ben je van harte welkom op onze concerten!