Dirigent

Rein de Vries is een belangrijke constante factor in de geschiedenis van Bragi: al in 1980 werd hij, nadat hij al twee jaar lid was geweest, benoemd tot dirigent van het a-capellakoor. Sindsdien is hij er niet meer weg te denken; hij is inmiddels de langst dienende dirigent die Bragi ooit gehad heeft.

Naast het a-capellakoor leidde hij tussen maart 1998 en maart 2008 ook het grootkoor van Bragi - en dirigeerde de gezamenlijke stukken van grootkoor en orkest. Bij zijn 25-jarig jubileum als dirigent van Bragi, in december 2005, werd Rein benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Rein studeerde orkestdirectie en koordirectie aan het conservatorium te Groningen. Verder volgde hij interpretatiecursussen voor oude muziek in o.a. Aarhus en Bremen. In januari 1984 volgde hij Johan van der Meer op als dirigent van de Groningse Bachvereniging.

Met een project onder zijn leiding werd in 1985 Bachs Johannespassion voor het eerst in een authentieke bezetting uitgevoerd in Sofia, Bulgarije.

Ook het Gronings Blazerscollectief, het Gronings Kamerkoor en kamerorkest Divertimento stonden enige tijd onder zijn leiding. Behalve als dirigent is Rein ook actief als zanger, onder andere in de Bremer ensembles voor oude muziek "Concord of Arts" en "Weser-Renaissance".