Dirigent

Alexander de Blaeij studeerde viool bij Else Krieg aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam. Hij zette zijn opleiding voort bij Denis Zsigmondy aan de Universiteit van Mainz. Sinds 2001 maakt hij deel uit van de 1ste vioolgroep van Het Gelders Orkest (HGO).

In 2008 nodigde Martin Sieghart, honorair gastdirigent van Het Gelders Orkest hem uit om onder zijn leiding  in Graz directielessen te nemen. In dat zelfde jaar maakte De Blaeij zijn debuut als dirigent bij Het Gelders Orkest en in november 2010 leidde hij HGO en het Toonkunstkoor Arnhem in de actie tegen het cultuurbeleid van het Kabinet Rutte I ‘De Schreeuw’ in Musis Sacrum te Arnhem. Zijn debuut als operadirigent maakte De Blaeij in april 2011 bij het Kameroperahuis te Zwolle. In januari 2012 leidde De Blaeij  een reeks kinderconcerten met HGO en op 14 februari  dirigeerde hij het orkest tijdens het Valentijnsconcert. Tijdens laatstgenoemd evenement maakte hij onder meer diepe indruk met zijn interpretatie van het ‘Vorspiel’ tot Wagners muziekdrama ‘Tristan und Isolde’.

Bij HGO experimenteerde De Blaeij ook met nieuwe muziek en alternatieve presentatievormen. Met de HGO Rebels kwam het tot diverse spraakmakende producties. In Duisburg speelde men op het Brachensiedlung Festival en met dansgroep Gif.t maakte hij de voorstellingen “Loveseat’ en ‘The Cloud’. Alexander ontwikkelde voor de opening van station Arnhem in 2015 het muzikale deel en dirigeerde tijdens deze opening ook Het Gelders Orkest. Alexander leidde meerdere projecten aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover. In juli 2014 baarde Alexander de Blaeij opzien bij de internationale jury van het prestigieuze Wiener Musik Seminar. Hij dirigeerde Bruckner met het Savaria Symphony Orchestra en won de 2de prijs. In januari 2016 maakte Alexander zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest waar hij een kamermuziek ensemble dirigeerde in de AAA-serie van het orkest. In mei 2016 dirigeerde Alexander de nieuwe voorstelling ‘Alfred Jodocus Kwak en de sneeuwvlok’ van Herman van Veen bij Het Gelders Orkest.